Ďakujeme legendy!

MOV vylúčil C2 z programu pre OH 2020, ICF vyradila následne disciplínu z MS.

Na majstrovstvách Európy v pražskej Tróji sa tak symbolicky rezala francúzska deblovka a na pochovávaní C dvojok sa zúčastnili všetky elitné európske posádky. Smutný koniec našej najslávnejšej vodáckej disciplíny. Veď len z 36-tich historicky možných zlatých medailí na kontinentálnom šampionáte, 15 získali Slováci. Na MS sa táto disciplína jazdila od začiatku, teda od roku 1949…O takmer 70 rokov neskôr sa s ňou lúčime. A spoločne naposledy do vody zatlieskame našim diamantom, ktoré nám počas ich kariéry pripravili toľko radosti….

PETER A PAVOL HOCHSCHORNEROVCI

38 ročné bratislavské dvojičky, trojnásobní olympijský víťazi (2000,2004,2008), v roku 2012 pridali ešte jeden bronz, 5 násobní individuálni majstri sveta, celkovo 7 násobní / 5 násobní individuálni majstri Európy, celkovo 8 násobní / 10 x vyhrali celkový Svetový pohár…. Zaujímavé, že tu v Mikuláši nikdy nevyhrali svetové, či európske zlato, raz boli na Európe 2007 bronzoví…ich voda je predsa len tá v Čunove…Tam boli majstri sveta a majstri Európy. I preto mohol nedávno zosnulý vodácky novinár Anton Zerez kedysi po nich premenovať Karloveskú zátoku na „Zátoku šampiónov“ …ďakujeme i Dunaju, že na ňom vyrástli takíto velikáni…jeden ľavák, druhý pravák, ešte snáď potiahnu nejaké rôčky súťaže v zjazde…Ďakujeme

LADISLAV A PETER ŠKANTÁROVCI

35 roční bratranci narodení v Kežmarku popri Hochschornevcoch vyrástli v elitnú svetovú loď. Keďže o 3 roky staršie dvojičky ich nepustili dlho na olympiádu, zbierali zatiaľ iné tituly. V roku 2009 titul vicemajstrov sveta, pridali aj titul v hliadke, zo sveta dovedna vypádlovali 9 cenných kovov. Na Európe získali tri individuálne tituly, 7 aj s hliadkami. Celkovo získali až 13 medailí. 3x ovládli celkový svetový pohár. Aj tu sa rozprávka končí. Tu na vlnách Váhu v roku 2007 získali svoj prvý kontinentálny individuálny titul, v roku 2016 posledný tímový.  Aj keď sú členmi ŠCP Bratislava a ich tréningovou bázou sa stalo Čunovo, určite ak budú mať čas, prídu na brehy Dunajca do Červeného Kláštora aby sa poklonili rieke, na ktorej urobili svoje prvé zábery. Poďakujú sa jej, že si ich podmanila a vyslala na nádhernú cestu , ktorá vyvrcholila v roku 2016. Škantíci si konečne vybojovali olympiádu a tam sa taktiež zapísali do športovej nesmrteľnosti. Nám odľahlo, aj títo chalani to stihli!

TOMÁŠ KUČERA – JÁN BÁTIK

32 roční chlapi, rodení Liptáci, Tomáš Kučera, Ján Bátik ešte mohli niečo dokázať, ich vek ich k tomu predurčoval, dnes majú svoje najlepšie vodácke roky. Na Slovensku sa na olympiádu v takejto disciplíne veru ťažko dostávalo. O jednu miestenku sa bili 3 svetové lode. Dnes žiaľ títo húževnatí chlapci svoj sen musia dosnívať. Ale môžu odchádzať spokojní. Originálni singlisti si spolu sadli do lode v roku 2006 a okamžite začali zbierať úspechy. Už v prvom roku sa stali majstrami Európy do 23 rokov. O dva roky neskôr boli bronzoví. Na seniorských MS brali cenné kovy iba v hliadkach, v roku 2009 ten najcennejší. Dlho to vyzeralo podobne aj na ME – 3 zlatky v hliadkach a k nim dva bronzy. Svoju najslávnejšiu chvíľu ale zažili práve na tejto vode. Keď v roku 2007 skončili na Európe iba o stotinu štvrtí, mysleli si, že prepásli možno jedinú šancu v živote na veľký úspech. V roku 2016 sa kontinentálny šampionát k Váhu vrátil. Príbeh Kučera-Bátik sa tak tiež mohol stať úspešným. Janko s Tomášov sa stali majstrami Európy!… Dnes vieme, že s vodáctvom končia, jeden bude predávať automobily, druhý plánuje filmárčiť. Nech sa Vám darí chlapci…a vďaka aj Váhu, ktorý z Vás spravil šampiónov…

MATÚŠ GEWISSLER – JURAJ SKÁKALA

Juniorskí majstri sveta, majstri sveta do 23 rokov, juniorskí majstri Európy, vicemajstri Európy do 23 rokov…Keď na tejto vode 20.júla 2013 dobyli ako obrovské talenty titul majstra sveta v junioroch, netušili, že o 5 rokov im takto zamávame na definitívny odchod…ešte skôr, ako sa svet, či slovenský fanúšik o nich dozvedel…áno, mali sme mať nové legendy C-dvojok….O ich budúcej dominancii v tejto našej vyleštenej vodáckej disciplíne nik nepochyboval. Mali sa stať budúcimi športovými celebritami. Radovali sme sa, že nahradia osobnosti našej odchádzajúcej zlatej generácie. I preto nám je pri pohľade na ich poslednú jazdu najviac smutno. Zrodení pre víťazstvá, končia prakticky na začiatku. Sťaby dýka im preťala možnú krásnu kariéru a je iba na nich, ako teraz dokážu presmerovať svoje ciele. Uvidíme, či to bude zjazd, mixy, alebo s vydajú každý svojou cestou v singloch, či úplne zanechajú šport. Nikdy však nezabudnime, že sme mali malých šampiónov, ktorí nemohli vykonať veľké veci.

Ďakujeme všetci chlapci za to, koľko radosti ste nám dokázali pripraviť, držíme Vám všetkým palce vo Vašom ďalšom živote osobnom a verme že stále i športovom.

 

Mário Porubec

Späť na články