Kučera s Bátikom túžia vystúpiť z tieňa a zabojovať o olympiádu

Držať krok s legendami, olympijskými víťazmi či európskymi šampiónmi nie jej med lízať. Bude aktuálna sezóna pre vodnoslalomársku deblovku Tomáš Kučera a Ján Bátik zlomová?

Na majstrovstvách Európy obsadili dvanáste miesto. Nebyť zbytočného dotyku, mohli bojovať o cenné kovy. Na prvom podujatí Svetového pohára v Prahe skončili so štyrmi trestnými sekundami na piatej priečke. Vo finále mali tretí najrýchlejší čas. Pri čistej jazde by zvíťazili.

„Každý dobrý výsledok nám pomáha k pozitívnemu pocitu. Utvrdili sme sa, že časovo stíhame s najlepšími. Už len vyčistiť jednotlivé jazdy a bude to výborné. V Prahe sme boli rýchli v kvalifikácii, semifinále i finále, čo nám zdvihlo sebavedomie,“ tvrdí háčik Kučera.

Presedlali na deblovky
Vo vlaňajšej sezóne sa trápili. V rámci SP boli najvyššie na šiestom mieste v španielskom Seu d'Urgell. Od začiatku spoločnej kariéry sú v tieni súrodencov Petra a Pavla Hochschornerovcov i bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov.
„Síce nemáme také kvalitné výsledky, ale snažíme sa im šliapať na päty. V tomto ročníku je olympijská nominácia a verte, že o ňu tvrdo zabojujeme. Olympiáda je vrcholom pre každého športovca. Je to obrovská motivácia,“ dodal.

Rodáci z Liptova začínali svoju kariéru v C1. Do spoločnej deblovky sa posadili pred desiatimi rokmi. „V C1 sme mali silnú konkurenciu – Martikána, Slafkovského či Beňuša. Vtedajší tréner Juraj Ondko nám navrhol či nevyskúšame C2. Hneď na prvých pretekoch sme získali titul majstrov Európy do 23 rokov. Bol to skutočne dobrý ťah,“ myslí si 30-ročný Kučera, ktorý je o rok starší ako zadák Bátik.

Kým v jednomiestnej lodi sa spoliehali len na vlastné schopnosti, v deblovkách sa potrebovali zosúladiť. „Keď jazdíte sám, ste zodpovedný výlučne za seba. Pri dvoch je to zložitejšie. Musíme byť vyrovnaní, aby jeden druhého nepretláčal a treba sa na vode vždy dopĺňať,“ uviedol Kučera.

Ako spolu vychádzajú? „Sme parťáci a kamaráti. Samozrejme prídu aj ťažké chvíle, keď máme nervy a nevládzeme. Vieme však, že to prekonáme a opäť zabojujeme. Okrem olympiády snívame aj o medaile z majstrovstiev sveta.“

Jeden je ráznejší, druhý citlivejší
Dôležitou súčasťou ich tréningovej driny a psychického pokoja je tréner Stanislav Gejdoš. Pod jeho vedením sa pripravujú ostatné štyri roky. „Chalani dokazujú svoju silu, rýchlosť a vytrvalosť. Je škoda, že sa ťažko dostávajú do finále a v ňom nedokážu predviesť maximum svojich schopností. Uplynulý víkend v Prahe to neplatilo. Tam potvrdili, že sa môžu porovnávať s najlepšími,“ konštatoval Gejdoš.
Kormidelník je presvedčený, že po fyzickej stránke sa dokážu vyrovnať Hochschornerovcom i Škantárovcom. Problémom je psychika. „Majú menej skúseností, keďže nemajú za sebou toľko finálových jázd. Obaja sú však veľkí poctivci. Ján je precíznejší a ráznejší. Tomáš sa viac nechá viesť. Je citlivejší, čo sa prejavuje aj v predštartových stavoch. Navzájom sa však dopĺňajú,“ doplnil.

K možnej tréme pred pretekmi sa vyjadril aj Kučera. „Na všetkom mi extrémne záleží. Keď sa človek príliš snaží, je premotivovaný a vtedy mu to nejde. Máme aj ,psychotrénerov', ktorí nám s týmto pomáhajú,“ prezradil.

Najväčšie úspechy dosiahli v tímových súťažiach. Z majstrovstiev sveta majú päť medailí (1+3+1) a z európskeho šampionátu štyri (2+0+2). „Každá medaila z veľkých podujatí nás teší, avšak túžime po individuálnej,“ povedal Kučera.

V individuálnych súťažiach boli v seniorskej kategórii viackrát na nepopulárnom štvrtom mieste. „Verím, že smolu už prelomíme a získame cenný kov,“ uzavrel tréner Gejdoš.

Zdroj: Pravda.sk 

 

Späť na články