Piaty z OH Rio Grigar rozdáva pred mládežníckou ,Európou’ dobrú náladu

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY JUNIOROV A PRETEKÁROV DO 23 ROKOV * 24. – 28. 2016 * SOLKAN (SLOVINSKO)

Mládežnícky vrchol sezóny číslo dva je na programe už od štvrtka do nedele v slovinskom Solkane.

Európsky šampionát juniorov a pretekárov do 23 rokov v kanoistike na divokej vode bude svedkom súbojov o kontinentálne tituly, o ktoré si zapádluje aj piaty z OH Rio de Janeiro 2016 a úradujúci svetový šampíón U23 Jakub Grigar. Kajakár, ktorý skončil v lanskej edícii podujatia v Krakove tesne pod stupienkom víťazov ešte v juniorskej kategórii, sa určite pokúsi o čo najlepší výsledok aj medzi “dvadsaťtrojkármi”. Bez boja sa však nevzdajú ani Andrej Málek, ktorý skončil vlani medzi U23 štvrtý a ani Richard Macúš, ktorý zavŕšil juniorské obdobie striebornou medailou.

Obhajoba minuloročného prvenstva čaká na úradujúceho juniorského majstra sveta v C1M Marka Mirgorodského a pokus o zopakovanie či vylepšenie bronzovej pozície je aj pred majsterkou sveta 2015, kajakárkou Michaelou Haššovou. Šance o rozšírenie medailovej zbierky Slovakia Canoe Slalom Team sa isto chopia aj “zemiakoví” deblisti spred roka Juraj Skákala a Matúš Gewissler.

Slováci celkovo získali vlani šesť cenných kovov – tri individuálne a tri tímové (1. miesto 3xK1ŽJ, 1. miesto 3xK1MJ, 3. miesto 3xC1ŽJ).

“Dejisko európskeho šampionátu v Solkane je nám dobre známe z minulosti a taktiež z pretekov ECA Junior Cup, ktoré sa tu konajú každý rok. Najväčší problém, ktorý tu riešime, je výška vodnej hladiny, nakoľko je trať napúšťaná z priehrad. Po príchode do dejiska ME sme absolvovali prvý neoficiálny tréning na teréne, ktorý sa blíži k sľubovanej výške počas pretekov. Avšak ostatné dni sme už museli absolvovať prípravu na veľmi nízkej hladine. Po včerajšej výdatnej búrke nastala úplne opačná situácia a výška hladiny prekračovala sľubovanú úroveň. Verím však, že v našej výprave sú dostatočne technicky zdatní pretekári, ktorí sa aj s týmito nepriaznivými podmienkami budú vedieť vyrovnať a nemalo by to výrazne ohroziť pripravenosť pred samotnými pretekmi,” povedal vedúci slovenskej výpravy v Solkane Peter Cibák mladší.

Počas uplnulých rokov sme zvyknutí očakávať od mládežníckej reprezentácie medailové umiestnenia. “Tie chceme jednoznačne potvrdiť aj na blížiacom sa šampionáte. Oporou pre popredné umiestnenia sú jednoznačne ,dvadsaťtrojkoví’ kajakári Jakub Grigar a Andrej Málek, spolu s juniorským kanoistom Markom Mirgorodským. V ostatných kategóriách ako K1Ž J (Haššová, Stanovská, Murzová) , C1Ž J (Maceková, Glejteková, Stanovská) máme niekoľko vyborných lodí, od ktorých očakávam finálové umiestnenia spolu s útok na medailu.”
 
Neúnavný cestovateľ je v tejto sezóne olympionik Grigar. “Každý v tíme je rád, že sa po takom náročnom programe rozhodol štartovať aj na MEJ a U23 a svojou pozitívnou energiou prispieva aj motivačne na mladších pretekárov,”uzavrel Peter Cibák mladší.

SLOVÁCI V SOLKANE
JUNIORI
K1M: Samuel Stanovský, Adam Gonšenica, Radoslav Miko
K1Ž: Michaela Haššová, Soňa Stanovská, Lucia Murzová
C1M: Marko Mirgorodský, Martin Dodok, Miroslav Kořínek
C1Ž: Soňa Stanovská, Simona Maceková, Simona Glejteková

U23
K1M: Jakub Grigar, Richard Macúš, Andrej Málek
K1Ž: Simona Maceková, Viktória Orokocká, Eliška Mintálová
C1M: Marko Gurecka, Tomáš Džurný
C1Ž: Monika Škáchová
C2M: Juraj Skákala – Matúš Gewissler

PROGRAM V SOLKANE
ŠTVRTOK 25. AUGUSTA: 2. kolá kvalifikácie juniori C1Ž, C1M, K1M (9.00), 2. kolá kvalifikácie U23 C1Ž, C1M, K1M (14.))
PIATOK 26. AUGUSTA: 2. kolá kvalifikácie juniori + U23 C2M, K1Ž (9.00), hliadky juniori + U23 C1Ž, C1M a K1M (14.00)
SOBOTA 27. AUGUSTA: semifinále a finále juniori + U23 C1Ž, C1M, K1M (10.00), hliadky juniori + U23 C2M, K1Ž (16.00)
NEDEĽA 28. AUGUSTA: semifinále a finále juniori + U23 C2M, K1Ž (10.00)

WEB PODUJATIA

LIVE VÝSLEDKY (web)

(szkdv)

Späť na články