Slafkovský a Škantárovci sú svetové jednotky, v top ten šesť slovenských lodí

„Z každého podujatia sme sa vrátili s medailou, či už to boli majstrovstvá Európy, Svetový pohár alebo majstrovstvá sveta. Ja som veľmi spokojný. Na začiatku sezóny sa šírili hlasy, že vodným slalomárom klesá forma a sú na ústupe. Myslím si, že výsledky ukázali, že opak je pravda,” hovorí športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Nielen výsledky na jednotlivých vrcholných podujatiach, ale aj postavenie slovenských pretekárov v aktuálnom rebríčku Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF). Víťazmi svojich kategórií sa stali Alexander Slafkovský a Ladislav a Peter Škantárovci. Čo na to hovoríte?

“Čo sa týka debloviek, aj napriek tomu, že už to nie je olympijská disciplína, počas celej sezóny a najmä na majstrovstvách sveta v Pau sa zišla komplet svetová špička. Stále sú v hre všetci finalisti z OH v Riu. Po vypadnutí z program hier, akoby zostali súťažiť len tí najlepší. Priemerní skončili, ostalo len top 15 lodí, ktoré bojujú medzi sebou každé preteky. Preto sú výsledky debloviek veľmi tesné. Škantárovci skončili na svetovom šampionáte druhí o 0,07 sekundy. Sme sa smiali, že sa Aťo nemal holiť pred štartom. O to cennejšie je ich rankingové prvenstvo. A nepoviem nič nové, pre nás je veľká škoda, že kategória C2 už nie je súčasťou OH.”

A čo singlisti, čo znamená Slafkovského pozícia na čele rebríčka?

“Slafkovský má za sebou sezónu snov. V jej úvode si vypádloval titul majstra Európy, následne bral tretiu priečku v celkovom hodnotení Svetového pohára, v Pau sa stal vicemajstrom sveta, symbolicky zavŕšil úspešný rok ziskom titulu slovenského majstra. Post svetovej jednotky je odrazom jeho tohtoročných úspechov. Ale postavenie všetkých našich kanoistov odzrkadľuje, čo potvrdzujú už niekoľko sezón – patria k absolútnej svetovej špičke – Matej Beňuš štvrtý, Michal Martikán siedmy. Nás však teší aj 22. priečka Marka Mirgorodského, vďaka ktorej bude mať Slovensko v budúcej sezóne opäť štyri lode v C1M v seriáli Svetového pohára. To je vynikajúca správa pre celý náš šport, ale pochopiteľne pre Marka alebo kohokoľvek, kto si v nominačných pretekoch vyjazdí miestenku. Jazdiť na svetových vodách v konkurencii najlepších je jediný spôsob, ako sa medzi nich prebojovať. V rebríčku singlistov je vyše 300 mien, mať štyroch pretekárov tak vysoko je naozaj niečo výnimočné.”

Výnimočne vysoko sa nachádza aj slovenský kajak vďaka Jakubovi Grigarovi, ktorý je aktuálne na štvrtej priečke. Je to náznak, že aj v tejto kategórii vie Slovensko vychovať olympijských víťazov?

“Štvrtá priečka zo 420 pretekárov je niečo úžasné. Neviem, čo malo Slovensko vôbec niekedy kajakára tak vysoko rebríčkovo postaveného. Kubovi sezóna vychádzala vždy po finále. V ňom sa pritrafila chybička, ktorá ho stála výrazný seniorský výsledok. Stal sa síce majstrom sveta do 23 rokov, ale on sám mal ambície aj u mužov. A oprávené. V dynamickom kajaku znamená však každé zaváhanie pokles o niekoľko miest nadol. Som ale presvedčený, že práve ,zemiaková placka’ v rebríčku môže byť to správne nakopnutie do ďalšej sezóny, v ktorej by mohol siahať ešte vyššie.”

Vicemajsterka sveta a bronzová kajakárka celkového hodnotenia Svetového pohára Jana Dukátová figuruje v rebríčku na výbornej piatej priečke. Spokojnosť?

“Janka už niekoľko rokov po sebe potrvrdzuje, že patrí k najlepším ženám nášho športu. Piate miesto z takmer 280 pretekárok je skvelé. Stále sa pohybuje okolo medailových umiestnení. Horší je odstup ďalších slovenských reprezentantiek od nej. To platí aj v mužskom kajaku. Je pravda, že sme na Svetových pohároch rotovali mladých športovcov, ktorí prirodzene nemali šancu nazbierať toľko bodov, keďže neabsolvovali všetky top podujatia. Ale úloha zväzu je jasná – je potrebné pracovať s mladými športovcami. Mnohí z nich majú ešte vekovo čas. Preto verím, že systematickou prácou a podporou sa to môže v budúcnosti podariť.”

Na záver hodnotenia nám zostala nová olympijská kategória C1Ž. Ako vidíte postavenie Slovenska v rankingu kanoistiek?
„Očakávania boli určite väčšie. Najlepšie je na tom momentálne Simona Maceková na 27. priečke a ostatné dievčatá sú plus-mínus pár miest na jej úrovni. Išli sme do sezóny s vierou, že dievčatá budú útočiť finále. Musíme zanalyzovať, kde sa stala chyba a čo treba zlepšiť. Práve preto, že je to olympijská kategória a v Tokiu sa v nej bude premiérovo bojovať o medaily.“

AKTUÁLNY ICF RANKING

(luc) www.canoeslalom.sk 

Späť na články