Spomienka na Ondreja Cibáka - jeho kanál v Liptovskom Mikuláši

Spomína Roberto D'Angelo.

 Je potrebné uvedomiť si, že po rokoch si Ondreja Cibáka, vášnivého kajakára z Liptovského Mikuláša treba pripomenúť ako niekoho s vizionárskym charakterom. 
 
 Narodil sa v roku 1926 vo východnej časti Európy na Slovensku, roky žil v komunistickom a vizionárskom režime, preto si predstavoval, že je to možné a podarilo sa mu realizovať projekt umelého kanála v jeho rodnom meste.
 
 Ondrej bol remeselníkom v kožiarskom priemysle, ktorý s cieľom rozšíriť svoje skúsenosti cestoval do Talianska a Nemecka, učil sa novým technikám a zdokonalil svoj vkus, dokázal si v laboratóriu vyrobiť tašky, opasky, peňaženky a čokoľvek, čo si jeho fantázia dokázala predstaviť. 
 
 V roku 1962 navrhol mestu Liptovský Mikuláš výstavbu areálu pre vodný slalom, ako je uvedené v dokumentoch uchovávaných v samotnom archíve. Už v roku 1958 začal zbierať rôznu dokumentáciu a fotografie najdôležitejších svetových tratí, študovať a analyzovať vodné úseky a objemy rôznych riek, čím získaval platné informácie na realizáciu vhodného projektu. Predovšetkým bol vodákom s určitými skúsenosťami, čo dokazuje skutočnosť, že sa zúčastnil aj Majstrovstiev sveta 1953 v Merane pod záštitou vtedajšieho Československa, v tom čase to bol iba jeden štát, zatiaľ čo v súčasnosti sú to dve republiky. Česko a Slovensko. Jeho najvýznamnejším konkurenčným výsledkom bolo 12. miesto v K1 na majstrovstvách sveta, kde pôsobil aj ako tréner mužského mužstva v K1. 
 
 Pred výstavbou kanála v Liptovskom Mikuláši sa kanoistika jazdila vo vodách rieky Belá a rieky Váh, ktorá prechádzajú popri brehu mesta. Hneď za súčasným slalomovým kanálom bola trať, kde Kanoe Tatra Klub organizoval jeho prvé slalomové preteky. Aby bolo možné trénovať medzi brehmi, bolo potrebné hľadať vhodné riešenia, pretože koryto rieky bolo veľmi široké.
 
tyce
Pozdĺž brehu stavali bránky na dlhých tyčiach.
 
 Najdôležitejšou udalosťou, ktorá spôsobila revolúciu a zviditeľnenie nášho športu, boli prvé olympijské hry v slalome v Augsburgu v roku 1972. Ondrej sa inšpiroval výstavbou prvého umelého kanála. 
 
 Jeho myšlienka sa uskutočnila v projekte realizovanom s pomocou kompetentných ľudí, vytvorením umelého kanála s prirodzenejším vzhľadom a s vložením balvanov a kameňov, ktoré dávali ekologickejší dojem a nepoškodzovali okolité prostredie, preto sa veľmi líšia od nových kanálov, ktoré sú síce krásne, ale sú vyrobené z veľkého množstva výstaveného betónu. Prvý projekt zahŕňal viac kanálov, presnejšie štyri, zatiaľ čo letná hladina vody v súčasnosti používa ten na ľavom brehu, ktorý má názov rieky Váh, zatiaľ čo druhá sa dá použiť len keď je v rieke veľa vody, odlišuje sa názvom Orava.
 
 Kanál Orava bol rekonštruovaný v roku 2006 pred Majstrovstvami Európy, ktoré sa konali v roku 2007. Úpravy vykonané s novým projektom Ondreja sa uskutočnili pod dohľadom jeho syna Ivana, pretože Ondrej zomrel v roku 2000.
 
 Stavba sa začala v roku 1973 po tom, čo ju financovala obec a ministerstvo športu, ale dobrovoľníckou prácou ju vykonávali ľudia z klubu, pracovníci a obyvatelia mesta Liptovský Mikuláš. Trvalo to 5 dlhých rokov a nakoniec bol kanál v roku 1978 slávnoste otvorený za prítomnosti vtedajšieho prezidenta ICF Sergia Orsiho.
 
 V 80. rokoch bol Ondrej pozvaný do Poľska na výstavbu umelého kanála Nowy Sacz, neskôr ho v roku 1989 zapojil Ramon Ganiet pre výstavbu olympijského kanála Seo d'Urgell v Španielsku a po roku 1996 aj v Bratislavskom Čunove.
 
 Ondrej dôkladne študoval všetky pohyby vody a dosiahol kompetenciu uznávanú všetkými. V roku 1978 vytvoril cyklickú brožúru, ktorú stále uchovávam a ktorá bola ponúknutá národom, ktoré sa toho roku zúčastnili majstrovstiev sveta.
 
 V priebehu rokov a na tomto kanáli, na ktorom trénovali a súťažili generácie vodákov, sa zmenilo veľa vecí. V roku 2013 bola postavená nová lodenica.
Dnes je k dispozícii projekt, ktorý je k dispozícii na webovej stránke klubu, kde sú k dispozícii 3 čerpadlá na vytiahnutie vody z kanálu a jej privedenie späť na začiatok pri zachovaní konštantnej hladiny vody.
Okrem toho, výťah umiestnený v cieľovej časti vytiahne kajakárov späť na "rovinku", ktorou budú schopní vypádlovať až na začiatok bez toho, aby sa kajaky nosili po brehu. 
 
V tomto meste a v tomto klube sa narodili a vyrastali olympijskí, svetoví a európski majstri ako Martikán, Kaliská, Slafkovský, Grigar a mnoho ďalších vďaka práci Ondreja Cibáka, ktorému kanostika za veľa vďačí.
 
 
archiv1
archiv10
 
archiv11
archiv12
archiv13
archiv2
archiv3
archiv4
archiv5
archiv6
archiv7
archiv8
archiv9
archiv14
 
Späť na články