V nedeľu trojnásobná finálová účasť

1. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA ICF * PRAHA-TROJA * 19. – 21. JÚNA 2015

Nedeľňajšií program úvodného kola seriálu Svetového pohára ICF 2015 priniesol trojnásobné slovenské finálové zastúpenie. Medzi kajakárkami sa medzi najlepšiu desiatku prebojovala Jana Dukátová, medzi elitnými desiatimi deblkanoistami sa predstavili Tomáš Kučera – Ján Bátik a Ladislav a Peter Škantárovci. Bratislavčanka z Národného športového centra skončila na ôsmej, Mikuláščania z Dukly na piatej a bratanci zo Športového centra polície na desiatej priečke.

„Pravdepodobne som musela stratiť niekde v spodnom úseku trate. Ešte druhý medzičas som počula, že bol dobrý a že som mala náskok. Dnes to bolo extrémne vyrovnané už v semifinále, veď sme videli historicky vôbec najtesnejšie rozdiely – 83 stotín medzi druhou a desiatou pretekárkou. Vo finále sa to zopakovalo. Bolo veľmi veľa čistých jázd, veľmi vyrovnané a ťažké preteky,“ poznamenala Jana Dukátová.

Minuloročná strieborná medailistka celkového poradia Svetového pohára poznamenala, že štartové pole sa čoraz viac vyrovnáva. „Jazda, ktorá stačila pred tromi rokmi, je dnes už málo. Perfektný výkon vie podať veľa pretekárok. Je oveľa náročnejšie dostať sa na stupne víťazov.“

Dajú sa vôbec drobnosti, ktoré rozhodujú o stotinových rozdieloch, nejako ovplyvniť? „Prirodzene, niekedy rozhoduje aj šťastie. Niekto stráca od spodnej, niekto na výjazdoch, zrýchleniach. Pokiaľ dokáže tieto veci odhaliť, zanalyzovať a následne tréningami vylepšiť, hoci hovoríme možno o piatich až desiatich percentách, môže to pretekára posunúť vpred,“ dodala Dukátová.

Piata priečka dua Tomáš Kučera – Ján Bátik je dobrý štart do náročnej predolympijskej sezóny. „S jazdou môžeme byť spokojní. Škoda štyroch trestných sekúnd, druhého ťuku si ani nie som vedomý. Musíme si prejsť na videu. Hoci boli bránky nahusto sám som bol prekvapený, že nám to nerobilo problém. Vydali sme zo seba maximum. V každom prípade, výborný rozjazd do ďalších sveťákov,“ povedal Bátik.

Háčik deblovky Kučera priznal, že hoci občas pociťuje mierny stres, tentoraz išiel úplne v pohode. „Vo finále už človek nemá čo stratiť. V Prahe sú to zakaždým krásne preteky, chodí veľa fanúšikov, moderátor urobí svoje, radosť súťažiť.“

Hodili Kučera s Bátikom rukavicu Škatnárovcom a Hochschornerovcom? „S trénerom sme sa zhodli, že by sme im to mali športovo znepríjemniť. Sme vyrovnané tri lode, pod tlakom sa úplne inak jazdí. Aj my skúsime zabojovať o olympiádu,“ zhodli sa unisono.

Mierne sklamanie bolo po finále badať na tvári bratancov Škantárovcov. „Spokojní určite nie sme. Urobili sme prvú veľkú chybu pri výjazde z ľavej protivodnej, zastavil nás valec, nemali sme ideálny nájazd do presadených brán. Peťo tam ledva vošiel do jednej brány, ktorú sme ťukli a už sa to kopilo. Stratu sme chceli dohnať, ale medzi nránkami 14-15 nás to ani neviem ako vynieslo a už to bolo stratené. Tento sveťák treba rýchlo hodiť za hlavu. Účasťou vo finále sa ráta, ale s jazdou určite nie sme spokojní. Budeme sa sústrediť na ďalšie preteky,“skonštatoval Ladislav Škantár.

V náročnej kombinácii bránok vraj problém nebol. „Dali sa úplne jednoducho prejsť. Avšak prúd nás odniesol v jednom mometne ďalej a už sme nemali šancu. Vo finále sme si chceli napraviť chuť, zájsť koncentrovane, no tentoraz to nevyšlo. To je šport. Na druhej strane, lepšie, keď nám jazda nevyjde teraz ako potom na nominačkách na olympiádu,“ doplnil Peter Škantár.

VÝSLEDKY Z PRAHY

K1 ženy – semifinále (prvých 10 do finále): 1. Ricarda Funková (Nem.) 98,73 (0), 2. Jasmin Schornbergová (obe Nem.) 100,49 (2), 3. Lisa Leitnerová (Rak.) 100,56 (0),… 9. Jana Dukátová 101,21 (0) – postúpila do finále,… 21. Kristína Nevařilová (obe SR) 106,46 (2) – nepostúpila do finále

C2 – semifinále (prvých 10 do finále): 1. Tomáš Koplík, Jakub Vrzáň (ČR) 99,97 (0), 2. Robert Behling, Thomas Becker (Nem.) 99,99 (0), 3. Pierre Picco, Hugo Biso (Fr.) 100,30 (0),…6. Tomáš Kučera, Ján Bátik 102,38 (0),.. 9. Ladislav Škantár, Peter Škantár 103,84 (2) – postúpili do finále,…20. Matúš Gewissler, Juraj Skákala (všetci SR) 117,26 (0) – nepostúpili do finále

K1 ženy – finále: 1. Jasmin Schornbergová (Nem.) 98,03 s (0), 2. Jessica Foxová (Aus.) 98,16 (0), 3. Kateřina Kudějová (ČR) 99,15 (0),…8. Jana Dukátová (SR) 101,01 (0)

C2 – finále: 1. Gauthier Klauss, Matthieu Péché (Fr.) 98,60 (0), 2. Ondřej Karlovský, Jakub Jáně (ČR) 99,69 (2), 3. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 99,89 (2),… 5. Tomáš Kučera, Ján Bátik 102,22 (4),.. 10. Ladislav Škantár, Peter Škantár (všetci SR) 106,59 (4)

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

Späť na články