Legendy bez Ria. Orokocký: “Raz to už muselo prísť”

“Všetci, ktorí sa kvalifikovali, majú potenciál na medailu, a to je pre nás dôležité. Ideme na olympíádu s tromi loďami, ktoré tam budú prvýkrát. Nevieme teda odhadnúť, ako zareagujú na špecifickú atmosféru tohto podujatia,” uviedol športový riaidteľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký.

Ani Michal Martikán, ani Elena Kaliská a ani bratia Pavol a Peter Hochschornerovci nepôjdu v auguste do Ria de Janeiro a nerozšíria svoje jagavé zbierky olympijských medailí zo súťaží v kanoistike na divokej vode. Víkendový kontinentálny šampionát v Liptovskom Mikuláši dal definitívnu bodku za európskym kvalifikačným procesom v boji o Rio 2016. Slovenskí fanúšikovia namiesto týchto legiend budú fandiť o tri mesiace v Brazílii novým, ešte neokukaným menám. Kanoista Matej Beňuš, kajakár Jakub Grigar a deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci sa predstavia na vrchole pod piatimi olympijskými kruhmi po prvý raz, len na kajakárku Janu Dukátovú čaká druhý štart – po Londýne 2012. 

Martikán, Kaliská a Hochschornerovci v minulosti vybojovali na najväčšom sviatku športovcov 11 medailí, z toho 7 zlatých. Nebude táto hromada skúseností v Riu de Janeiro Slovensku chýbať?

“Raz to už muselo prísť. Maťo Beňuš a Škantárovci sa pýtali na olympijské hry už dlhodobo, ale až teraz využili šancu. Kanál v Riu je špecifický a ak sa pýtate, komu z našich môže sedieť, tak mladému Grigarovi. Ukázal to na predolympijských pretekoch, kde vyskočil dosť vysoko vo výsledkoch (bol štvrtý – pozn. SITA),” podotkol Orokocký.

Dukátová aj bratranci Škantárovci po nedeľnajších pretekoch priznali, že jazdili pod veľkým tlakom. Záver kvalifikačných bojov o Rio im zväzoval ruky a pádla v nich. “Rátali sme s tým, že nominačný boj môže ovplyvniť výkony našich lodí, ktoré boli v hre. Nie všetky podali svoje najlepšie výkony, ale zasa iní mohli za nich zatiahnuť. Pekným príkladom je kategória C2, kde milo prekvapili Kučera a Bátik ziskom titulu majstrov Európy. Vyťažili aj zo súboja Škantárovcov s Hochschornerovcami, ktorí boli pod väčším tlakom,” vysvetlil Orokocký.

Pridal však názor, že nevidel veľké rozdiely medzi tými Slovákmi, ktorí dosiahli na medalu a ostatnými. Napríklad v ženskom kajaku zaostala Kaliská za bronzovou Dukátovou len o 77 stotín sekundy. “Všetky naše lode boli takpovediac navzájom na dostrel. Nikto nebol výrazne lepší alebo horší,” podotkol športový riaditeľ SZKDV, ktorý je aj osobným trénerom Jany Dukátovej.

orokocky

Slovenským vodným slalomárom sedia šampionáty na domácej vode. V Liptovskom Mikuláši získali počas víkendu 7 medailí (4-1-2) a stali sa najúspešnejšou krajinou. Pred 9 rokmi na rovnakom kanáli brali len o jednu medailu menej (4-1-1) a v Čunove v roku 2010 predviedli nevídaný zápis s bilanciou 5-2-2. “Sme spokojní z každého pohľadu. Uzavreli sme nomináciu pre Rio a získali dosť medailí. Takto nejako sme si to predstavovali,” rád skonštatoval Orokocký.

Už v utorok odlietajú Slováci na ďalšie sústredenie do dejiska OH, brazílskeho Ria. Tentoraz už budú vo výprave iba tí, ktorí si vybojovali istotu účasti na augustovom vrchole. Iba 19-ročný kajakár Grigar si bude musieť trochu upraviť školské povinnosti, koncom mesiaca mal maturovať na gymnáziu v Liptovskom Mikuláši. “Nepochybujem o tom, že si nejako upraví študijný program. Čakajú na nás dôležité dva týždne tréningu,” uzavrel Orokocký.

Medaily najcennejšieho odlesku pre Slovensko na ME 2016 získali Alexander Slafkovský v C1, hliadka 3x C1 (Slafkovský, Martikán, Beňuš), hliadka 3x C2 (Pavol a Peter Hoschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera, Ján Bátik) a tiež, značne prekvapujúco, deblkanoe Tomáš Kučera, Ján Bátik. Striebro do jagavej zbierky pridal Michal Martikán v C1, bronz Jana Dukátová v K1 a tiež ženská hliadka 3x K1 (Kaliská, Dukátová, Nevařilová).

zdroj: SITA, foto: P. Brichta

Späť na články