MSJ: Veľké úspechy Slovenska, máme až tri zlaté

BRATISLAVA - Z majstrovstiev sveta juniorov a slalomárov do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu sa v utorok vrátila domov úspešná slovenská výprava vodákov, ktorých tri tituly a ďalšie dve medaily v individuálnych disciplínach narobili nad umelým kanálom poriadny rozruch.

 

Slovensko sa vďaka nim mohlo obzrieť aj do ďalekej histórie. Tri zlaté medaily juniorov nachádzajú paralelu na MSJ v americkom Wausau pred 21 rokmi, kde odštartoval svoju obdivuhodnú kariéru s titulom päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán.

Tri zlaté medaily kajakára Jakuba Grigara, singlistu Marka Mirgorodského a kajakárky Michaely Haššovej zarezonovali veľkou silou. Potešilo aj striebro deblkanoistov Matúša Gewisslera s Jurajom Skákalom a bronz kajakára Andreja Máleka v kategóriách do 23 rokov. Obrovským prekvapením sú štvrté miesta reprezentačných nováčikov kajakárky Soni Stanovskej a jej brata kajakára Samuela Stanovského, ako aj celkový počet deviatich slovenských lodí vo finálových pretekoch.

"Tri zlaté medaily v individuálnych olympijských kategóriách, to je naozaj úžasný počin. Tieto decká ma nabíjali svojimi jazdami, pri ich sledovaní som mal po toľkých rokoch trénovania znova chuť si sadnúť do kajaku. Vystúpenie našej výpravy na šampionáte hodnotím ako veľmi úspešné. Na druhej strane je pre nás ohromným záväzkom, aby sme sa z týchto talentovaných pretekárov pokúsili vychovať olympionikov ako Martikán, Kaliská či bratia Hochschornerovci," konštatoval spokojný tréner mládeže Peter Cibák mladší.

Ziskom najcennejšieho kovu si splnila sen Michaela Haššová: "Nemyslela som si, že by z toho mohla byť zlatá medaila. Cieľom bol postup do finále, preto som veľmi šťastná. S finálovými jazdami som spokojná, išla som čisto, lepšie sa nedalo," vravela.

Najčastejším zberateľom medailí na doterajších MSJ sa stal kajakár Jakub Grigar, ktorý deň po šampionáte oslávil svoje 18. narodeniny. Dnes už dvojnásobný juniorský majster sveta prežíval krásne pocity. "Prvý titul som prežíval viac ako tento, ale aj teraz mám skvelé pocity. Možno až časom mi prišlo to, čo som dokázal. Zrejme na to mala vplyv aj choroba. Finále mi nevyšlo úplne podľa predstáv, urobil som veľa chýb a dotykov, ale napokon to stačilo na prvé miesto. Celé to dopadlo veľmi dobre," tešil sa Grigar.

Zdroj: Šport.sk

Späť na články