Na MSJ do Brazílie odcestovala početná výprava

BRATISLAVA - Na nadchádzajúcich juniorských majstrovstvách sveta do 23 rokov vo vodnom slalome v brazílskom Foz do Iguacu (22. - 26. apríla) bude Slovensko reprezentovať 17 pretekárov. Dvadsaťštyričlenná výprava v stredu podvečer odletela z Viedne cez Madrid do Rio de Janeiro, odkiaľ sa presunie do dejiska svetového šampionátu.

Medzi nominovanými sú aj dvaja medailisti z juniorských MS spred dvoch rokov v austrálskom Penrithe. "Chýbalo mi trochu viac zimnej prípravy, ale všetko som si vynahradila v teplom prostredí na sústredení v Spojených arabských emirátoch. Bola to vynikajúca príprava. Keď sme sa vrátili domov, bola zima, trénovali sme v ťažkých podmienkach, čo nezmenilo kvality našej prípravy," povedala pre TASR na stredajšej tlačovej konferencii v športovej hale Mladosť bronzová medailistka kajakárka Pavlína Matulániová.

Jej slová potvrdil aj držiteľ toho istého kovu kajakár Jakub Grigara: "Po dvoch rokoch som mohol využiť zimnú prípravu, predtým mi to neumožnilo zranenie. Po troj a dvojtýždňovom sústredení v Emirátoch som sa dobre rozjazdil, kondícia by mala byť v pohode."

"Vo zväze sme si povedali, že musíme zmeniť pravidlá fungovania mládežníckych reprezentácií," uviedol generálny manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV) Richard Galovič a dodal: "Preto na MS vysielame až 17 športovcov. Takmer 20 rokov patríme medzi lídrov slovenského športu a tam chceme zostať. Ešte vlani museli tretinu výdavkov zaplatiť pretekári, ich rodičia. Našou filozofiou je, že ak sa niekto dostal na reprezentačnú úroveň, je povinnosťou zväzu vytvoriť také podmienky, aby mládežnícke talenty mohli dobre reprezentovať 'zadarmo', aby ich to nič nestálo. Na druhej strane v prípade dobrých výsledkov nedostanú žiadnu odmenu. Reprezentácia musí byť otázkou cti."

Šampionát odštartujú 26. apríla, slovenská výprava bude v dejisku MS s riadnym časovým predstihom. "Skorý pobyt je zameraný na zžitie sa s divokou vodou na slalomovom kanáli, ktorý je prvým umelým kanálom v južnej Amerike, špecifikom prostredia, poctivej aklimatizácii a prípravy na najdôležitejšie preteky sezóny. Ide o rizikovú epidemiologickú oblasť, preto s výpravou cestuje aj lekár," informovalGalovič.

Celkové náklady účasti sa pohybujú na úrovni 90-tisíc eur. "Z prostriedkov štátnej športovej reprezentácie idú dve tretiny nákladov, zvyšnú tretinu pridal generálny reklamný partner mládežníckych reprezentácií Vodné dielo Gabčíkovo. Prvý raz v histórii tak SZKDV hradí komplet všetky náklady," dodal Galovič.

Zo 17 pretekárov sú ôsmi v starostlivosti Národného športového centra (NŠC). "Ak niektorí dosiaľ nezaradení športovci dosiahnu výkony, ktorými sa dostanú do tabuľkových možností, budeme uvažovať aj o ich zaradení do nášho centra," povedal riaditeľ NČS Boris Čavajda.

Nominácia SR:

 

Juniori:
K1: Jakub Grigar, Richard Macúš, Samuel Stanovský
C1: Marko Mirgorodský
K1: Michaela Haššová, Soňa Stanovská, Simona Maceková
C1: Soňa Stanovská, Simona Maceková

 

Do 23 rokov:
K1: Andrej Málek, Peter Blasbalg, Miroslav Urban
C1: Marko Gurecka, Martin Mračna
K1: Kristína Zarubová, Viktória Orokocká, Pavlína Matulániová
C2: Matúš Gewisler - Juraj Skákala
Vedúci výpravy: Richard Galovič
Tréneri: Peter Cibák ml., Tomáš Mráz, Pavel Ostrovský, Juraj Ontko, Martin Stanovský
Lekár: Ivan Macek
Masér a videotechnika: Tomáš Martikán

 

Zdroj: TASR, FB

Späť na články