Slovenská zlatá žatva – nedeľňajší triumf Dukátovej a Hochschornerovcov

3. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ * 3. – 5. JÚLA 2015

Slovenská výprava vodných slalomárov potvrdila svoje výsadné postavenie na divokej vode. V Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši patrila nedeľa bielo-modro-červeným farbám. Najskôr si prvenstvo vyjazdila kajakárka Jana Dukátová a o polhodinku neskôr sa víťazmi 3. kolo Svetového pohára ICF v kategórii deblkanoistov stali aj bratia Pavol a Peter Hochschornerovci. Absolútny triumf pridala aj hliadka kajakárok v zložení Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Zárubová.

„Boli to nervy od začiatku. Už kvalifikácia nešla ideálne, keď som musela postupovať cez druhú jazdu, čo boli obrovské stresy pre mňa aj celý tím na brehu. To sa podarilo, semifinále sa vyšlo zasa len o chlp. Veľmi som sama milo prekvapená, že sa to vo finále podarilo. V tejto sezóne nie som zatiaľ zdravotne ani fyzicky v top forme. Bolo to veľa vecí, ktoré sme po semifinále analyzovali. Ale všetko to boli veci, ktoré sa nedajú zlepšiť z minúty na minútu, ale skôr je to na dlhodobejší tréning. Vraveli sme si, že tomuto sa budeme venovať, keď tu skončíme. Nebola som si istá, či to dokážem napraviť, ale mnohé sa podarilo, čo potvrdil aj čas,“ začala hodnotenie lanská strieborná medailistka celkového hodnotenia Svetového pohára.

Je však rada, že výkony idú postupne hore. „Celý týždeň nebol ideálny, ten predtým v Krakove už vôbec nie. Ale badať progres, najskôr ôsme, potom šieste miesto, teraz víťazstvo. Ide to dobrým smerom. Keby mi bol niekto pred pretekmi povedal, že kvalifikácia aj semifinále budú nervy, ale potom príde ako zadosťučinenie triumf, určite by som to brala. Niekedy človek nevstupuje do pretekov s ideálnym pocitom, ale je super vedieť, že sa to dá ešte vytiahnuť,“ skonštatovala kajakárka, ktorá si na Liptove vybojovala jubilejné desiate víťazstvo v seriáli Svetového pohára.

Dukátovú čaká pár dní oddychu a následne finálna príprava na vrchol sezóny. „Zvažujem, či absolvujem celý čas doma v Čunove alebo zaradím aj tréningový kemp niekde mimo. Uvidíme,“ dodala Jana Dukátová.

Šťastím žiaril aj Dukátovej tréner Róbert Orokocký. „Boli to pomalšie preteky, ako sme čakali. Keď som videl jej čas 101,01, už som vedel, že bude v prvej trojke, keďže to bol dosť „uletený“ čas.“ Nervy z kvalifikácie a semifinále zostali razom zabudnuté „Aj naši pretekári niekedy potrebujú mať šťastie. Najmä v domácom prostredí,“ usmial sa Orokocký.

Okrúhly triumf oslavovali aj bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, pre ktorých to bol tridsiaty raz na najvyššom stupienku. „Po semifinále sme už boli zmierení s tým, že nepostupujeme. Keď sme však zistili, že máme ťuk, požiadali sme o overenie na videu. Na ňom sa potvrdilo, že žiadny ťuk nebol, ale bránku pohla voda alebo vietor. O to sme teraz radšej. Takéto emócie patria k nášmu športu a myslím si, že sme to dnes celkom dosť prežívali. A diváci tiež,“ poznamenal Peter Hochschorner.

Tešila sa aj jeho dvojička Pavol. „Veľmi nás prekvapilo, že nám ten ťuk odpísali, pretože to bolo azda prvý raz v celej našej kariére, keď sme uspeli s protestom. Dá sa povedať, že konečne. Vo finále sme išli už hop alebo trop, jednoducho, čo to dalo…“

„Hochšíci“ uspeli prvý raz od augusta 2013, keď triumfovali na domácej vode v Čunove. „Po dlhom čase sme vystúpili na stupne víťazov, čo nás veľmi teší. Ale ešte lepšie to bude, ak uspejeme na ďalších pretekoch Svetového pohára, ktoré sú pre nás oveľa dôležitejšie, pretože už budeme zbierať body v rámci nominačných bojov do olympijského Ria de Janeiro.“

Úloha na nadchádzajúce obdobie je jasná. „Musíme sa aj v ďalšom období dostať do pohody, aby sa nám dobre jazdilo. Teraz to v Liptovskom Mikuláši určite neboli príliš pohodové jazdy. Pre nás je dôležité, aby sme sa na vode cítili dobre, lebo len tak môžu prísť aj dobré výsledky,“ zhodli sa štvornásobní olympijskí medailisti.

Pohodu zatiaľ hľadajú aj obhajcovia absolútneho prvenstva zo Svetového pohára z minulej sezóny – bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

Máme lepší pocit ako pred dvoma týždňami v Prahe. Išli sme čisto, aj keď finálová jazda nebola ideálna, pretože sme urobili dosť veľa menších chýb. Straty sa potom nasčítavali dokopy, čo nás dosť mrzí. Veríme však, že sa ešte dokážeme pred ďalšími dvoma kolami SP zlepšiť. Nie je to teraz až také dobré, ale vrchol sezóny pre nás príde až v jej druhej polovici. Máme teraz dosť času na analýzu a hodnotenie, aby sme boli potom dobre pripravení,“ povedal Ladislav.

Objektívnu kritiku pridal aj jeho parťák Peter. „Prvú polovicu sezóne nemôžeme hodnotiť pozitívne vzhľadom na zajazdené výsledky v doterajších pretekoch. Musíme na to čo najskôr zabudnúť a nachystať sa poriadne na druhú časť sezóny, ktoré je pre nás oveľa dôležitejšia. Sme športovci a chceme dobre zajazdiť každé preteky, hoci určite je lepšie, že zaváhania prišli teraz a nie o mesiac. Špička v deblovkách sa však vyrovnáva a stačí naozaj malá chybička, ktorá vás stojí dobrý výsledok.“

„Škantíci“ vedia, čo ich čaká v najbližších dňoch. „Nehovoril by som o rezervách, jazdí sa nám dobre, ale vo finále urobíme vždy nejakú hlúpu chybu, ktorá nás pripraví o dobré umiestnenie. Tie treba eliminovať. Obaja sa teraz tešíme na rodiny, keďže nemáme na nich veľa času. Veľa odpočinku nás však rozhodne nečaká, možno si vyfúkneme len pár dní a znovu naskočíme do prípravy,“ uzavreli Ladislav a Peter Škantárovci.

Aj napriek tomu, že Elena Kaliská napokon zostala pred bránami najlepšej desiatky, keď skončila v semifinále na 21. priečke, po dojazde do cieľa bola spokojná. „Ako som povedala po kvalifikácii, tieto preteky sú pre mňa generálka. Fyzička ešte nie je stopercentná, ale chrbát drží, čo je podstatné. V strede trate mi spodná voda mi vzala list, dala som to na kant a ťahalo ma to na eskimácky obrat. Mala som ešte pred sebou deväť brán, najmä úsek 13 až 15, ktorý mohol veľa zavážiť. Ale bola som si vedomá, že som asi stratila príliš veľa cenných sekúnd. Som však nesmierne rada, že som späť v pretekárskom kolotoči. Mladé kajakárky pribúdajú, čo je super, ale stále je ťažké pozerať preteky len v televízii či cez internet. V každom športovcovi je vôľa ukázať, čo natrénoval. Súťažný adrenalín je pre mňa nesmierna motivácia,“ povedala dvojnásobná olympijská víťazka.

VÝSLEDKY Z LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA – nedeľa

K1Ž – finále: 1. Jana Dukátová (SR) 101,01 (0), 2. Maialen Chourrautová 103,11 (0), 3. Marta Martínezová (obe Šp.) 103,68 (2), 4. Urša Krageljová (Slovin.) 103,98 (2), 5. Jasmin Schornbergová 104,21 (0), 6. Ricarda Funková (obe Nem.) 104,42 (0), … v semifinále: 21. Elena Kaliská (SR)

C2M – finále: 1. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 102,63 (0), 2. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 102,84 (0), 3. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 104,11 (0), 4. Ondřej Karlovský, Jakub Jáně (ČR) 104,36 (2), 5. Robert Behling, Thomas Becker 104,39 (0), 6. Hugo Cailhol, Nicolas Scianimanico (Fr.) 104,45 (0), … 9. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 106,32 (0), v semifinále: 12. Tomáš Kučera, Ján Bátik (SR)

HLIADKY
3xK1 žien: 1. Slovensko (Elena Kaliská, Jana Dukátová, Kristína Zárubová) 118,88 (0), 2. Česko 122,55 (2), 3. Austrália 123,68 (0)

3xC2: 1. Česko (Ondřej Karlovský-Jakub Jáně, Jonáš Kašpar-Marek Šindler, Tomáš Koplík-Jakub Vrzáň) 116,98 (0), 2. Poľsko 124,78 (4), 3. Francúzsko 126,02 (6), 4. Slovensko (Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera-Ján Bátik) 228,92 (102)

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

Späť na články